Portugalinvesikoira on vanha koirarotu

Portugalinvesikoiran kiehtova historia

Historiaan tutustuessa voidaan huomata, että portugalinvesikoiria on ollut maailmassa lähes aina, eli jo muinaisessa Mesopotamiassa. Mesopotamiasta kyseinen hieno rotu levisi foinikialaisten tavarantoimittajien ja kauppiaiden myötävaikutuksella kaikkialle maailmaan. Erittäin huomattavaa on rodun leviäminen Lounais-Eurooppaan Pyreneiden niemimaalle. Pyreneiden niemimaalla vesikoirat sekoittuivat paikallisten koirien kanssa, joten tilanteesta kehittyi vesityöskentelyyn erikoistunut koirarotu. Kalastuksesta ja suolantuotannosta tunnettu Portugali harjoitti kaupankäyntiä 1300–1400 luvuilla kuuluisilla Pohjois-Euroopan merialueilla. Koirat kulkeutuivat laivojen ja niissä kulkevien kauppiaiden mukana Englannin kanaaliin eli itse asiassa sen molemmille rannoille. Maailmaan oli tuolloin syntynyt uusi, erilainen spanielityyppinen koirarotu.

Ihastuttava portugalinvesikoira oli luonteeltaan työkoira, merenkulkijan ja kalastajan tärkeä apulainen. Portugalinvesikoirat sukelsivat ylös veneestä pudonneita esineitä ja verkosta mereen pudonneita kaloja. Koirat vetivät verkkoja ja paikallistivat suurten kalaparvien sijainnin. Portugalinvesikoirat osasivat myös kuljettaa taidokkaasti viestejä, juomavettä ja ruokaa sekä veneiden että rannan välillä. Satama-alueilla koirat vartioivat kauppiaiden ja muiden merenkulkijoiden saaliita sekä omaisuutta. Koirat olivat erittäin luotettavia tehtävässä kuin tehtävässä ja niiden monipuolisia kykyjä arvostettiin.

Loistavat kyvyt ja sopeutuva luonne

Portugalinvesikoiran taitoja arvostettiin myös metsästyksessä, sillä kyseisillä koirilla on erittäin hyvä uintikyky ja luonteen ominaispiirteenä loistava noutamistaipumus. Kautta aikojen ihmiset ovat olleet tyytyväisiä portugalinvesikoiran sopeutuvaan luonteeseen monissa ankarissa olosuhteissa, johon kuuluu muun muassa veneissä asuminen. Kaiken kaikkiaan kyseistä koirarotua yksilöineen on aina luonnehdittu älykkäiksi, atleettisiksi, terveiksi ja itsenäisiksi koiriksi. Portugalinvesikoirat pystyvät tekevät työtään monien paineiden alla ja ilman ihmisen isompaa apua.

Aina historia ei ole kuitenkaan kohdellut portugalinvesikoiria oikein. Kalastuksen koneellistuminen ja siirtyminen suurempiin yksiköihin toi eteen tilanteen, jossa portugalinvesikoiria ei aluksilla enää tarvittu. Kyseinen rotu oli vaarassa jopa kuolla sukupuuttoon, ja 1900-luvun alkuvuosina kyseisen rodun edustajia oli maailmassa erittäin vähän. Hienolla ja monia kykyjä omaavalla rodulla oli kuitenkin onni matkassa, eli pelastajat, jotka etsivät paikallisten kalastajien vesikoiria systemaattista jalostusta silmällä pitäen.

Rodusta tiedetään paljon, eli muun muassa se, että ensimmäinen virallisesti rekisteröity portugalinvesikoirapentue syntyi Portugalin Algarbiorum-kennelissä vuonna 1937. Portugalinvesikoirat hyväksyttiin virallisesti FCI:n, eli kansainvälisen koiranjalostusliiton alaiseksi roduksi vuonna 1951. Suomessa rotu ei ole vielä kovin tunnettu, vaikka ensimmäinen portugalinvesikoira tuotiin Suomeen jo vuonna 1989.

Koirat viestivät

Koirat viestivät tehokkaasti koko kehonsa avulla. Koiran tunnetilat voidaan havaita koiran ryhdistä, seisomis- ja istumisasennosta ja etenkin koiran tavasta liikkua. Koiran korvien, kasvojen ja hännän asento kertoo myös koiran olotilasta paljon. Koiran elekielen tuntemalla ihminen voi helposti päätellä koiran tunnetilat sekä esimerkiksi erilaiset koiran kivut ja sairaudet. Koiran elekieltä ymmärtämällä ihminen voi välttää myös monet väärinymmärrykset liittyen omaan koiraansa tai muihin tapaamiinsa koiriin. Ihminen ei voi kuitenkaan havaita kaikkea koiran viestintää. Koirien antamat hajuviestit ovat erittäin merkittäviä, eli koirat saavat lenkillä ollessaan tietoa muiden koirien liikkeistä heidän ulosteidensa ja virtsan perusteella. Koira pystyy helposti päättelemään, että minkälainen ja kumpaa sukupuolta oleva koira on alueella liikkunut.

Käytännössä sekä tutut että toisilleen vieraat koirat voivat haistella toisiaan useita kertoja. Koirat tutustuvat haistelun avulla, mutta ne aistivat hajun perusteella myös toisten koirien erilaiset tunnetilat. Portugalinvesikoirilla on erittäin hyvä hajuaisti ja ne tarkkailevat ympäristöään todella tehokkaasti.

Koirat viestivät äänillään, esimerkiksi koiran ulvonta ja haukkuminen kuuluvat todella pitkälle. Käytännössä koirat voivat pitää yhteyttä keskenään, vaikka niillä ei olisi toistensa kanssa minkäänlaista näköyhteyttä. Jokaisen kannattaa opetella tuntemaan oman koiransa luonne ja tavat, jolloin yhteiselo on mukavaa ja sujuu hyvin tilanteessa kuin tilanteessa.