Portugalinvesikoirat rakastavat omistajaansa

Portugalinvesikoira

Portugalinvesikoirat tunnetaan hyvin vankkarakenteisena ja keskikokoisena koirarotuna. Koirat ovat alun perin olleet työkoiria, mutta nyt ne ovat normaaleita, aktiivisia seura- ja lemmikkikoiria kaikkialla maailmassa. Portugalinvesikoira on ehkä vielä hieman tuntematon koirarotu, mutta kyseisen koirarodun suosio ja tuntemus lisääntyy jatkuvasti esimerkiksi koirakerhojen ja internetin avulla.

Portugalinvesikoiran luonne ja käyttäytyminen

Portugalinvesikoira haluaa ympärilleen aktiivisuutta ja toimintaa. Koirarotu on energinen, reipas ja rohkea. Yleisesti rotua luonnehditaan pidättyväiseksi vieraita, ennestään tuntemattomia ihmisiä kohtaan, mutta koirarotu tutustuu äkkiä uusiin ihmisiin. Portugalinvesikoirat ovat älykkäitä ja keksivät jopa itse itselleen tekemistä silloin, kun omistaja ei sitä järjestä. Portugalinvesikoirat pitävät aivojumpasta, ovat nopeita oppimaan uusia asioita, mutta ovat joskus hieman itsepäisiä. Portugalinvesikoiraa kannattaa kouluttaa pienestä lähtien ja viedä se koirakentälle tutustumaan muiden koirien pariin.

Portugalinvesikoira ja terveys

Portugalinvesikoirat kuuluvat PEVISA-rotuun, joka tarkoittaa, että jalostettavilta koirilta vaaditaan aina virallinen lonkkakuvaustulos ja virallinen, voimassa oleva, silmäpeilaus. PEVISA tarkoittaa perinnöllisten sairauksien ja vikojen vastustamisohjelmaa. Ohjelma on virallisesti Suomen Kennelliiton hyväksymä ja sillä pyritään pitämään koiran terveys ja elintoiminnot hyvinä.

Portugalinvesikoirat ovat terveitä ja elinvoimaisia, mutta niillä saattaa olla esimerkiksi perinnöllistä silmäsairautta, eli esimerkiksi perinnöllistä verkkokalvon surkastumaa. Kyseinen sairaus saadaan yksilöittäin suljettua pois erillisen geenitestin avulla. Koirarodun erilaiset allergiat ja tulehdukset ovat myös samalla tavalla helposti hoidettavissa.

Portugalinvesikoiran turkin hoito on erittäin tärkeää eli se vaatii todella hyvää pesua, takkujen ehkäisemistä ja kampaamista. Turkki kannattaa trimmata säännöllisesti ja huolehtia myös koiran muusta siisteydestä. Portugalinvesikoirat sopivat erityisesti aktiiviselle ja liikkuvalle ihmiselle. Portugalinvesikoira on lämminhenkinen ystävä, rakastaa omistajaansa ja perhettään sekä seuraa aina mielellään heitä kaikkialle.

Kennelit ja koiran kasvatus

Yksittäisissä koirakenneleissä on aina kasvatettavana tietyn koirarodun edustajia. Usein puhutaan Kennelnimestä, joka tarkoittaa, että kunkin koiran nimen etuliitteeseen lisätään kennelnimi. Kennelnimi puolestaan toimii niin sanotusti koiran virallisena sukunimenä, eli kertoo mistä koira on lähtöisin. Koiran kasvattaja siis tiedetään ja häneltä voidaan kysyä kaikkea koiraan ja hänen vanhempiinsa liittyvää. Kennelnimi kertoo myös, että kyseisen koiran kasvattaja on hyväksynyt kaikki Suomen Kennelliiton asettamat vastuullisen koirankasvatuksen periaatteet. Kasvattaja hyväksyy kennelliiton säännöt ja asetukset suorittamalla hyväksytysti kasvattajan peruskurssin ja allekirjoittamalla kasvattajasitoumuksen.

Koirapentueen koirat menevät aina eteen päin uusille omistajille. Käytännössä jokaisen koiranpennun uusi omistaja saa tarkat ohjeet pennun ruokinnasta ja hoidosta. Uuden omistajan kannattaa aina kaikenlaisissa kysymyksissä kääntyä ensin kasvattajan puoleen, sillä kasvattaja tuntee aina kunkin rodun parhaiten. Kasvattaja on aina myös nähnyt pentujen syntymän ja niiden ensi-askeleet.

Hyvän kasvattajan tunnistaminen

Uuden omistajan tullessa hakemaan koiranpentua tullaan tilanteeseen, jossa vastuullinen kasvattaja on todella tärkeässä asemassa. Ennen pennun luovuttamista uudelle omistajalleen, kasvattaja kertoo kaiken olennaisen kyseisestä pennusta, hänen emostaan ja isästään sekä monia muita tärkeitä asioista. Tärkeitä asioita ovat muun muassa koirarodun luonne, käyttäytyminen, terveystilanne ja rodulle kuuluvat olennaiset tavat. Jokaisella rodulla on myös erilaisia negatiivisia asioita, kuten rodulle tyypilliset terveyteen tai luonteeseen kuuluvat ongelmat.

Kannattaa selvittää myös se perusasia, tuleeko koira liikunnalliseen kotiin. Erittäin tärkeää kyseinen asia on selvittää, jos kysymyksessä on paljon liikunnallista aktiviteettia tarvitseva rotu. Tärkeää on myös selvittää, halutaanko pennusta niin sanotusti jotakin työtä tekevä käyttökoira, näyttelykoira vai pelkästään seurakoira. Koiran luonteesta ja käyttäytymisestä on aina mahdollista saada virallinen MH-luonnekuvaus ja -testi. Testit tarkoittavat, että koiran luonnetta ovat puolueettomasti arvioimassa koirarodun persoonallisuutta ja luonnetta tuntevat henkilöt.

Vastuullinen kasvattaja on tarkka aina siitä, minkälaiseen kotiin ja kenelle pentuja myy. Koira ei ole tavara eikä tuote, vaan lemmikki, jota pitää kohdella oikein. Vastuullinen kasvattaja esittää pennunostajalle monia kysymyksia, kuten minkälaista koiraa perhe etsii, minkäikäisiä henkilöitä perheeseen kuuluu ja tärkein eli haluavatko kaikki perheenjäsenet samaa, että perheeseen tulee eläin, josta pitää huolehtia.

Lyhyesti sanottuna, kun pennun omistaja, eli kasvattaja on vastuullinen, niin myös uuden omistajan pitää olla sellainen. Kaikkien, eli koiran, kasvattajan ja uuden omistajan yhteinen etu on aina löytää oikeanlainen koira oikeanlaiselle omistajalle. Hyvän kasvattajan ominaisuuksiin kuuluu myös se, että hän haluaa kuulla pennuista myös jälkeen päin niiden uudessa kodissa.